Inteligentný dom

Čo si predstavujete pod pojmom inteligentný dom?

„To je aký dom?“ Túto otázku mi väčšinou položia ľudia ako druhú potom, keď im odpoviem na to, čím sa živím a kde pracujem. Často je prvá predstava laikov aj taká, že v inteligentnom dome si dokážu zapnúť svetlo tlesknutím rúk. Áno, pri veľkej dávke predstavivosti a fantázie je aj toto možné. Ale nie je to hlavnou funkciou inteligentného domu. Hlavným cieľom inteligentného domu by podľa mňa malo byť zjednodušenie ovládania, zvýšenie komfortu a zníženie nákladov na energie. Nie vždy sa to však podarí, ba niekedy to ani nie je cieľom. V takýchto prípadoch ide skôr o prestíž, ukážku toho, čo všetko investor má vo svojej rezidencii. Počas praxe som sa stretol už s veľa príkladmi oboch kategórii. Závisí to hlavne od typu majiteľa domu a od inštalačnej firmy. Existujú ľudia, ktorý chcú využiť možnosti svojho domu naplno, a potom sú taký, ktorý sa uspokoja s tým, čo im predvedie firma, ktorá im to zrealizovala. Vtedy to vrhá zlé svetlo na celý pojem inteligentného domu, pretože dokáže len to, čo by dokázala aj konvenčná elektroinštalácia.

Je inteligentný dom naozaj inteligentný?

Odpoveď na túto otázku som hľadal dlho. Ale áno, dom môže byť inteligentný. No závisí to od toho, ako využijeme možnosti inteligentných technológií v elektroinštaláciách. Veľmi dôležité je zadefinovanie požiadaviek už pri návrhu. Ak sa niekto rozhodne pre inteligentnú formu elektroinštalácie, mal by využiť čo najviac vlastností systému tak, aby to už malo zmysel, a dokázalo to viac než klasická elektroinštalácia. To ale nie je všetko. O nič menej nie je dôležitejšie to, aby sa dodržalo to, čo sa stanovilo na začiatku. Tento proces je najdôležitejší a často sa práve tu vytráca možnosť využitia celej technológie. V preklade to znamená, že treba spolupracovať so všetkými profesiami v dome komunikovať navzájom o budúcej funkcionalite. Dnes už takmer každé odvetvie stavebníctva ponúka moderné ovládanie cez tablet či smartfón. Či už ide o osvetlenie, kúrenie, žalúzie alebo ovládanie bazéna. No dôležitejšia je integrácia do jednej aplikácie, jedného fungujúceho systému. Cieľom je zjednodušenie ovládania, nie mať na každú maličkosť samostatné ovládanie. Určite tento prípad poznáte z domácnosti. Na stole v obývačke často ležia 2 či 3 diaľkové ovládače len na to, aby ste si mohli pozrieť film či iný program v televízii.

Riešenie?

Univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré združí všetko do jedného. Výsledok? Jednoduchosť, komfort, poriadok. Takto by to malo byť aj pri ovládaní inteligentného domu.

Nie je to ale len v ovládaní. Veľmi dôležité je aj to, čo dom robí sám, bez nutnosti podnetu od nás prostredníctvom ovládača alebo aplikácie. Myslím to tak, že technológie by mali spolupracovať podľa vopred zvoleného režimu a požiadaviek tak, aby sa minimalizovala nutnosť sledovania týchto procesov užívateľom. Musí to pracovať tak, aby sa obyvateľ domu mohol spoľahnúť na systém a nemusel sledovať technologické procesy, ktoré mu zabezpečujú pohodu, komfort, bezpečie a úžitok. Nesmie sa stať otrokom svojho domu. Jednoducho procesy musia automaticky prebehnúť na základe vstupov, ktoré sú zosnímané a porovnané s požiadavkami. Týmto spôsobom sa dá dosiahnuť efektívne ovládanie osvetlenia, žalúzií, kúrenia, chladenia, vetrania, ohrev teplej úžitkovej vody, bazénovej technológie, závlahy atď. Pri návrhu inteligentného domu záleží len na fantázií užívateľa a skúsenostiach programátora, ktorý to zrealizuje. Hranice sú takmer nekonečné.